1. UZAVŘENÍ LAHVE
Načatou lahev uzavřeme speciální tlakovou zátkou a zajistíme zaklapnutím pružiny okolo hrdla lahve.
Doporučuje se mírné navlhčení zátky k šetrnějšímu zasunutí do hrdla lahve.
Vlastní zátka je vyrobena z materiálů schválených pro styk s potravinou, které jsou rovněž inertní ve smyslu, že nemají žádné aroma a nijak neovlivňují kvalitu vlastního vína (chuťově, pachově apod.).
2. SYCENÍ
K sycení se používá plny HN1013, který je určený a schválený pro tyto účely.
Vlastní sycení provádíme přes ventilek, který je zabudovaný v zátce, a to z výrobníku sodovky s redukcí. Sycení probíhá s povoleným ventilkem.
Teprve po ukončení sycení tento ventilek zajistíme v poloze jeho utažením.
Doba sycení je maximálně 2 vteřiny. Cílem "přifouknutí" plynu do lahve není vytvoření extrémního tlaku, ale pouze takového, aby prostředí nad hladinou sektu zamezovalo unikání perlivosti z vlastního sektu.
3. SKLADOVÁNÍ
Takto ošetřené víno je možné odložit ke skladování. Doporučuje se skladování ve stojaté poloze.
Doba skladování se pohybuje v řádu hodin, dnů, popřípadě několika týdnů. Víno lze po tuto dobu průběžně "dofukovat".
4. OTEVŘENÍ LAHVE PŘED SERVÍROVÁNÍM
Povolením a následným stisknutím zabudovaného ventilku ("andělský pšouk") nejprve eliminujeme přetlak v lahvi. Následně vyklopíme pojistnou pružinu o 180° a pak lahev pohodlně otevřeme.
5. SERVÍROVÁNÍ
Servírováním se celý cyklus uzavírá a opakují se kroky uvedené výše.
Vlastní zátka nemá žádné nároky na údržbu nebo speciální manipulaci. Nutno pouze dodržovat základní pravidla čistoty a hygieny, což se u styku s potravinovými produkty považuje za samozřejmost.